Kennisbank

Wat is VDSL?

Hedendaagse bedrijven zijn meer dan ooit afhankelijk van het World Wide Web. Een stabiele én snelle internetverbinding is dan ook van cruciaal belang. Als je huidige verbinding te wensen overlaat, dan is VSDL zeker het overwegen waard. Maar wat is VDSL precies? Wat zijn de verschillen tussen ADSL en VDSL? Hoe snel is het? En hoe presteert het vergeleken met glasvezel?

VSDL is een digitale techniek om een internetverbinding te realiseren en de opvolger van ADSL. Hoewel VDSL net als ADSL gebruikmaakt van het kopernetwerk, zijn er veel hogere download- en uploadsnelheden mogelijk. 

Wat is het verschil tussen ADSL en VDSL?

ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line) werd in het jaar 2000 in Nederland geïntroduceerd. 

Het was veel sneller dan de inbelverbinding (ISDN) die de meeste mensen tot dat moment hadden. Met ADSL was het mogelijk om internet en telefonie gescheiden via dezelfde kabel binnen te laten komen. Het was vanaf dat moment dus niet meer nodig om in te bellen. Bovendien kon je met ADSL onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand. 

VSDL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is de opvolger van ADSL. Net als andere DSL voorgangers maakt ook VSDL gebruik van het kopernetwerk om een internetverbinding tot stand te brengen. Het is echter vele malen sneller dan ADSL (daar komen we zo op terug).

VDSL

Hoe snel is een VDSL-verbinding?

Toen ADSL beschikbaar werd gemaakt, was het met een gemiddelde downloadsnelheid van 8 MB p/s en uploadsnelheid van 1 MB p/s veel sneller dan ISDN. Met een VDSL-verbinding kan zonder problemen 52 MB p/s downloadsnelheid en 5 MB p/s uploadsnelheid gerealiseerd worden. Dit is echter niet te vergelijken met de snelheden van de nieuwste VDSL versie, VDSL2. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vectoring, een techniek die de ruis vermindert om zo hogere snelheden te faciliteren. Daardoor kunnen er met VDSL2 downloadsnelheden tot 100 MB p/s en uploadsnelheden van maximaal 50 MB p/s behaald worden. 

Zitten er ook nadelen aan VDSL?

Het feit dat VSDL gebruik maakt van het kopernetwerk, brengt een nadeel met zich mee: hoe verder je van de centrale verwijderd bent, hoe langzamer de verbinding wordt. Dit nadeel wordt echter gecompenseerd doordat internetproviders tussen de centrale en de wijkverdelers gebruikmaken van glasvezelkabels. Hierdoor blijft de afname van snelheid tot een minimum beperkt.

VSDL versus glasvezel: wat is beter?

VDSL is dus erg snel. Nu vraag je je wellicht af: is VDSL beter dan glasvezel? Glasvezelinternet werkt niet via elektrische signalen maar via lichtsignalen. Om deze reden kan het geen gebruik maken van het kopernetwerk; er moeten speciale glasvezelkabels voor worden aangelegd. Glasvezel is daarom nog niet overal beschikbaar. Het is echter wel uitermate stabiel en supersnel. Daarnaast zijn de download- en uploadsnelheden, in tegenstelling tot bij VDSL en andere DSL-verbindingen, gelijk. Als je twijfelt tussen VDSL en glasvezel, dan is het aan te raden om eerst uit te zoeken of er überhaupt glasvezel beschikbaar is op jouw bedrijfsadres. Is dat (nog) niet het geval, dan is VDSL sowieso de beste keuze.

Meer weten?

Meer weten over de internetverbinding die je nodig hebt om stabiel VoIP telefonie te kunnen aanbieden? 10telecom is je partner voor stabiele, zakelijke telefonie om VoIP te kunnen bellen

VSDL-versus-glasvezel

Direct in contact?

E-mailsupport@10telecom.nl

Bel088 10 14 500

ChatMet ons