Wat is het verschil tussen een Router en een Switch?

Bedrijven zijn tegenwoordig steeds meer afhankelijk van hun internetverbinding, dus het is logisch dat ze hier hoge eisen aan stellen. Er komt dan ook nog best wat kijken bij het opzetten van een bedrijfsnetwerk. De router en de switch spelen allebei hier een cruciale rol in. Maar wat is nu precies het verschil tussen een router en een switch?

Wat is een switch?

Een switch is een apparaat dat gebruikt wordt om verschillende apparaten in een bedrijfsnetwerk (zoals servers, computers, printers en VoIP telefoons) met elkaar te verbinden. Op die manier kunnen deze apparaten onderling met elkaar communiceren en data uitwisselen.

Router | 10telecom

Wat is een router?

Waar een switch voor de verbinding tussen verschillende apparaten zorgt, verbindt de router meerdere switches met elkaar tot een groter netwerk. Hoe zo’n ‘netwerk van netwerken’ er precies uitziet is sterk afhankelijk van de omvang van het bedrijf en hoe het is vormgegeven; het door de router gevormde netwerk van switches kan zich op een of meerdere locaties bevinden.

Je zou de router kunnen zien als een soort dispatcher of verkeersregelaar, die bepaalt welke apparaat prioriteit heeft en wat de beste route is om data te verzenden zodat deze zo snel mogelijk bij de juiste ontvanger terecht komt. Tegelijkertijd faciliteert de router de internettoegang van alle apparaten die met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn.

Wat is het verschil tussen een router en een switch?

Nu je weet waar een router en switch voor dienen, begrijp je ook wat het verschil tussen deze twee apparaten is: switches creëren hun eigen netwerken, en een router verbindt deze netwerken met elkaar.

En het modem dan?

Het modem regelt de verbinding met de internetprovider; dit apparaat vertaalt het internetsignaal dat binnenkomt via glasvezel, kabel of DSL naar een signaal dat ‘leesbaar’ is voor de router. Als je de apparaten bekijkt vanaf het punt dat het internetsignaal het bedrijfspand binnenkomt, dan is de volgorde dus:

Modem -> Router -> Switch -> Apparaten

Wanneer een bedrijfsnetwerk geen aparte modem heeft, dan wordt er gebruik gemaakt van een modem-router, oftewel een modem met een ingebouwde router.

Meer weten?

Meer weten over internet of over VoIP bellen? Bekijk dan ook onze kennisbank voor een ander artikel, de producten of er een VoIP oplossing voor je bij zit of vraag gelijk een offerte aan!

Michael | 10telecom