Wat is een modem?

De termen ‘modem’ en ‘router’ worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel beide apparaten belangrijk zijn om een werkende internetverbinding te realiseren, zijn ze niet hetzelfde. Wat is nu precies het verschil tussen een modem en een router?

De term ‘modem’ (een samentrekking van de woorden modulator en demodulator) verwijst naar het apparaat dat de verbinding met je internetprovider verzorgt zodat je toegang hebt tot het World Wide Web. Het internetsignaal dat via de kabel, DSL of glasvezel binnenkomt, wordt door de modem vertaalt naar een signaal dat leesbaar is voor de apparaten waarmee je van het internet gebruik maakt. Een standaard modem ziet eruit als een klein kastje met meerdere ingangen voor kabels.

Wat is een router?

Wanneer we spreken over een ‘router’ dan hebben we het over een apparaat dat het internetsignaal dat via de modem binnenkomt, over meerdere apparaten verdeelt. Dit doet de router door aan elk apparaat een IP-adres toe te wijzen en het internetsignaal vervolgens naar deze IP-adressen toe te sturen. Daarnaast zorgt de modem dat al je apparaten (desktopcomputers, laptops, tablets, smartphones, printers, VoIP telefoons, enzovoorts) via het wifi netwerk met elkaar kunnen verbinden en communiceren. Een standaard router is wat groter dan een modem en te herkennen aan de antennes aan de bovenzijde, die zorgen voor het opsplitsen van het internetsignaal.

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Nu je bekend bent met wat een modem en een router doen, weet je ook meteen wat het verschil tussen deze twee apparaten is: de modem regelt de verbinding met je internetprovider, en de router verdeelt het internetsignaal naar de apparaten van de gebruikers die van het netwerk gebruik maken. Met andere woorden: als je alleen een modem en geen router zou hebben, dan zou je slechts op één apparaat van een werkende internetverbinding gebruik kunnen maken.

wat-is-een-modem

Dus je hebt altijd een aparte modem en router nodig?

Nee, niet per se. Internetproviders leveren tegenwoordig steeds vaker routers met een ingebouwde modem, ook wel modem-routers genoemd. Een modem-router combineert dus de functies van een modem en een router in één apparaat. Deze worden vooralsnog voornamelijk gebruikt voor consumenten. Bedrijven maken vanwege het feit dat zij meer internetverkeer hebben, vaak gebruik van maatwerkoplossingen.

Kan ik zelf bepalen welke modem en router ik gebruik?

Ja, dat kan. Sinds januari 2022 mogen zowel consumenten als bedrijven niet langer door hun internetproviders verplicht worden om een bepaalde modem of router te gebruiken. Je hebt dus de vrijheid om zelf een modem en router te kiezen.

modem-en-router

Tarieven

Hulp nodig? Bel 088 10 14 510

1 t/m 9 gebruikers

€7,50 per gebruiker per maand

Bestel Direct!

10 of meer gebruikers

€5,00 per gebruiker per maand

Bestel Direct!